TCCHA (Teràpia Cognitiu-Conductual per Hàbits i Actituds)

– La teràpia Cognitiu-conductual (TCC) és el tipus de teràpia que gaudeix de més recolzament científic, més base i estudis empírics, i més demostracions sòlides sobre els resultats de la seva aplicació. Es basa en els principis teòrics i pràctics de les personalitats més reconegudes dins del món de la psicologia dels segles XX i XXI, com Beck, Pavlov, Skinner, Ellis, Young, Mahoney, Burns, Thachinsky, Roller o d’altres, i les aplicacions terapèutiques de cadascun d’ells, com el Conductisme, la Teràpia Cognitiva, la Teràpia d’Esquemes, les teràpies Cognitivo-socials, o la TREC (teràpia racional-emotiva).

– Amb la TCC partim de la base de que “tal penses, tal fas, i tal et sents“. Podem observar amb claredat que tots els problemes psicològics presenten distorsions evidents del pensament i la realitat, i que aquestes influeixen directament en el nostre estat d’ànim, la nostra conducta i les nostres emocions. També hi són ben presents conjunts sòlids de Creences Irracionals, Esquemes profunds d’actuació, Automatismes no del tot conscients, i d’altres estructures psíquiques patològiques, com els hàbits i les actituds (HA).

– Una gestió molt més realista i sana de les situacions concretes amb les quals ens enfrontem, i la conseqüent modificació dels pensaments que aquesta implica, produeix una clara millora dels estats d’ànim i de les conductes generals, que són les que després es convertiran en els nostres hàbits i actituds que apliquem diàriament a la vida quotidiana, i que és la que, a la fi, ens dóna la sensació profunda de “felicitat”, d’alegria, de serenitat, de pau interior, de motivació i de control de les nostres vides. Aquesta millora, com és clar, provindrà de la modificació de les Creences Disfuncionals subjacents del pensament, així com dels hàbits i les actituds que ens resulten disfuncionals en relació amb la realitat que ens envolta.

– Per tant, podem dir que els estats psicològics i vitals disfuncionals o patològics com la depressió, la por, l’ansietat, la ira, la dependència, la insatisfacció o la desmotivació, són mantinguts i exacerbats, de forma clara i demostrada, per patrons de pensament, hàbits i actituds distorsionats. Si aconseguim identificar i reconèixer els nostres propis patrons idiosincràtics, tant de pensament com d’hàbits i actituds, i ens esforcem a modificar-los amb alegria, disciplina, convicció i molt d’amor cap a un mateix, la batalla està guanyada, i l’èxit personal està garantit.

– És important recordar que, perquè el problema existeixi i es mantingui (i això és la raó principal per la qual demanem ajuda), han de confluir i presentar-se tant l’aconteixement estressant com la vulnerabilitat psicològica de la persona. L’aconteixement estressant no és suficient per se perquè el problema existeixi, així com tampoc ho és la forma inadecuada de processar la informació. L’alteració, i tots els nostres maldecaps psicològics, es produeixen en la confluència dels dos (o més) factors.

– Totes aquestes idees formen part de la gran conclusió a la que he anat arribant al llarg de molts anys ja de professió, dedicació i amor cap als meus pacients. La nostra vida, en general, està estructurada en diferents àrees, com la família, la feina, la parella, els amics o nosaltres mateixos, i sobre aquestes àrees des de que neixem anem responent com ens ensenyen, i també “com podem”, per anar sortint del pas i anar creixent cap a l’edat adulta (molts cops la meys adulta de totes les edats).

– Així que comencem a enfrontar malament les situacions, i resolem insatisfactòriament els problemes, comencem a generar pensaments negatius tòxics i també, per tant, comencem a implementar uns hàbits de comportament i unes actituds sobre l’experiència que no aniran a favor nostres, precisament, sinó en contra, creant, al cap de poc temps, els diferents diagnòstics que omplen els manuals clínics de patologia, tant psiquiàtrica com psicològica.

– Així doncs: Quins Pensaments, Comportaments, Hàbits i Actituds hauré de generar i mantenir, per sortir de la situació de malestar psicològic en la que estic, i sentir-me molt més feliç, alegre, serè i actiu?

– Per ajudar-te, he creat tota una sèrie de programes terapèutics perquè puguis trobar totes les solucions que potser fa tant temps que busques… Activa Pensaments, Hàbits i Actituds nous (TCCHA) i fes realitat allò que tant desitges: senir-te fort, positiu, alegre, tranquil i, per què no, feliç.

Per contactar, informar-te i demanar hora:

Oriol Casas i Jordà. Psicòleg, coach, fundador i creador de PSIPP.

Tel. 646 04 03 07 (també whatsapp i Telegram).

Mail: oriol.casas@psipp.cat / info@psipp.cat

  • Formats a la Universitat de Barcelona (UB)
  • Associats al Col·legi de Psicòlegs de Catalunya (COPC)
  • Nets, Polits i Desinfectats (NPD)

DISTÀNCIA – GEL – MASCARETA – CUIDA’T – CUIDEM-NOS

Psipp